top of page

Kıssadan Hisseler: İnsan savaşan bir hayvandır


Kanadalı bir asker, 1. Dünya Savaşı için cepheye sevk edilmeden önce minik kızıyla vedalaşıyor.

İNSAN SAVAŞAN BİR HAYVANDIR

Geride kalan 3.400 yılın 268’ini -yani sadece %8’ini- barış içinde geçirebilmişiz.

Sadece 20. yüzyılda 180 milyon hayat savaşlar yüzünden yitirilmiş.

Tarih boyunca yaşanmış tüm savaşları düşünürsek bu rakamın 1 milyarı aştığı tahmin ediliyor.

(Kaynak: The New York Times - What every person should know about war) --- İnsan, barbar bir toprak işgalcisiyken kan dökerek; uygar bir toplumken de politik manipülasyonlar yoluyla kendi çıkarına savaşa girmekten çekinmiyor.

Eski Homo Sapiens ile şimdiki Homo Sapiens Sapiens (daha akıllısı) arasındaki tek fark, kendisinden daha az ölecek şekilde (kendi yerine başkalarını -gelecekte de robotları- çarpıştırarak) savaşması.

Oysa daha uygar ve akıllı olanının yüzlerce yıl sonunda çıkar uğruna başka canlara kıymak yerine paylaşmayı öğrenmiş olması beklenmez miydi? --- Homo Sapiens Sapiens’ten sonra gelecek neslin (evrilecek yeni insan türünün) aklı kadar vicdanıyla da uygar olacağına; Lamarck’ın 300 yıllık savı olan “güçlünün hayatta kalacağı” teorisine sırtını yaslayıp kaynaklar uğruna diğerleriyle savaşıp istediklerini öylece sahip olmayı bırakacağına inanıyorum. --- AYDINLANMANIN YOLU, PAYLAŞMAKTAN GEÇİYOR. Var olmak için yok etmekten; kendi ömrüne eklemek için başkalarının ömründen çalmaktan değil. Örneğin yaşamak için böbreğe ihtiyacı olan biri, böbrek bekleyen başka bir hastayı öldürerek onun önüne geçebilir mi? Bireyler için geçerli olan tüm etik anlayışların uluslar için de geçerli olduğu bir dünyayı ancak vicdanda devrim yapmış bir jenerasyon kurabilir. --- Fotoğraf: @historyphotographed Kanada, 1. Dünya Savaşında 60 bin asker kayıp verdi.

Resimdeki minik kızın babasını bir daha görememiş olma olasılığı oldukça yüksek.

Öne Çıkanlar
En Yeni Yazılar
Arşiv
Etiketler
Takip edin

Email adresinizi bırakın,

Son Okul'daki yeniliklerden haberiniz olsun.

bottom of page